Професионална етика на нотарите во Р.Македонија | Правдико

Правдико

   

Професионална етика на нотарите во Р.Македонија

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

222Почетоците на нотаријатот се смета дека датираат од развиениот период на средниот век, што не значи дека разни форми на дејности на нотаријатот не се вршеле и порано, па и во римско време. Називот „нотар“ или „јавен бележник“(notarius publicus), потекнува од латинскиот збор „notarius“, што значи писар. За татковина на модерниот европски (латински) нотаријат се смета Италија каде што тој дефинитивно бил признат во времето на Фридрих Барбароса и папата Александар III. Официјални нотари постоеле уште во стариот Рим, во хеленистичкиот свет и во Византија.

Автор: м-р Маја Котевска

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико