Професионална етика на судиите во Р.Македонија | Правдико

Правдико

   

Професионална етика на судиите во Р.Македонија

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

222Во различни правни системи судиите се поставени или избрани поединци на кои им е доверено решавањето на спорови, како на судии-поединци или во состав на судски совет, со или без учество на други учесници во одлучувањето (како порота).  Покрај пирамидата на државни судски органи, судиите може да се појават и во други стручни професионални здруженија или здруженија на граѓани, каде ја извршуваат функцијата на пресудување во состав на специјализирани недржавни  судски органи (како судови на честа или пак етички судови).

Автор: м-р Маја Котевска

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико