Просечната нето-плата во март 2017 изнесувала 22 445 денари. | Правдико

Правдико

   

Просечната нето-плата во март 2017 изнесувала 22 445 денари.

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата
по вработен, во март 2017 година, во однос на март 2016 година, изнесува 101.8.

Ваквото зголемување се должи, пред сè, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Финансиски дејности и дејности на осигурување (7.5%), Рударство и вадење на камен (7.2%) и Уметност, забава и рекреација (6.7%).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Рударство и вадење на камен (8.4%), Финансиски дејности и дејности на осигурување (6.3 %) и Информации и комуникации (5.2%).

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во март 2017, изнесува 22 445 денари.

Во март 2017 година, 1.3% од вработените во Република Македонија не примиле плата.

Препорачуваме

Партнери на Правдико