Работодавачите ќе добиваат државни субвенции и за покачување на плата од 600 денари | Правдико

Правдико

   

Работодавачите ќе добиваат државни субвенции и за покачување на плата од 600 денари

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерството за труд и социјална политика го објави нацртот на предлог-законот за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување поради зголемување на плата во кој може да види кои работодавачи ќе имаат право на субвенции, како и дека минималниот праг за субвенционирање е зголемување на платата од 600 денари.

„Субвенционирање на придонеси може да користи работодавач кој: има статус на активен обврзник за пресметка и уплата на придонеси, односно не е во постапка на стечај или ликвидација или постапка на бришење согласно со членовите 477,477-а, 552-а и 552-б од Закон за трговски друштва и нема доспеани обврски по основ на бруто плата до денот на побарување на субвенцијата на придонеси“, пишува во нацртот на предлог-законот објавен на Единствениот национален електронски регистар на прописи (ЕНЕР).

Во него се додава дека субвенционирање на придонеси може да користи работодавач за осигуреник кој бил во задолжително социјално осигурување кај тој работодавач во сите месеци од референтниот период.

Субвенционирање на придонеси од задолжително социјално осигурување по основ на зголемена плата не може да остварат: органите на државната и на локалната власт, фондовите, јавните установи и претпријатија, општините, како и компании кои веќе користат субвенции за вработување по други основи.

„Работодавачот нема обврска да плаќа придонеси од задолжително социјално осигурување за износот за кој е одобрено субвенционирање на придонеси. Највисокиот износ за кој се одобрува субвенција на придонес е зголемување на нето плата до 6.000 денари месечно по осигуреник. Најнискиот износ за кој се одобрува субвенција на придонес е зголемување на нето плата во износ од 600 денари месечно по осигуреник“, пишува во нацртот на предлог-законот.

Извор: Мета.мк

Препорачуваме

Партнери на Правдико