Разгледување на феминизмот и правата на жените | Правдико

Правдико

   

Разгледување на феминизмот и правата на жените

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

222-300x274Живееме во граѓанско, демократско општество чија основа е автономијата на  единката и нејзините слободи и права. Слободите и правата му овозможуваат на секој граѓанин еднаквост со другите сограѓани и активна улога во политичкиот живот, од една, а му создаваат одговорност кон себе, кон другите и кон политичката средина, од друга страна. Да се биде граѓанин значи да се биде одговорен човек кој ужива права и слободи. Во такво граѓанско општество има владеење на правото, кое на слободите и правата им дава примарен карактер и својство на ограничување на државната власт. Од тука, се гледа дека слободите и правата не се производ на државата, туку природна категорија на човекот како слободно и рамноправно суштество.

Автор: м-р Маја Котевска

Прочитај ја целата статијa ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико