Разгледување на кривична одговорност на нотарите во Р.Македонија | Правдико

Правдико

   

Разгледување на кривична одговорност на нотарите во Р.Македонија

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

222-300x274Нотарите вршат нормативно и законско-цертификациска, легализациска, депозитна, комесаријална и конзилијарно-мониторска, заштитувачка и обезбедувачка функција. Јакнењето на статусот на нотарите како јавни и самостојни службеници и професионалци истовремено и постојаното проширување на нивните јавни овластувања, ја проширува потребата и ја заострува одговорноста на нотарите во вршење на нотарската дејност. Уште повеќе, сторувањето на казнено дело,  дисциплинска повреда или причинување на штета при вршење на нотарска дејност не претставува само тешка злоупотреба на неговата лична позиција, туку и атак врз самата нотарска професија, а го ослабнува и придонесот на нотарската служба за сигурноста на правните односи во мера во која правните субјекти и веруваат и ги користат услугите на оваа служба.

Автор: м-р Маја Котевска

Прочитај ја целата статијa ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико