Разгледување на нематеријалната штета- поим, концепт и надоместување | Правдико

Правдико

   

Разгледување на нематеријалната штета – поим, концепт и надоместување

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

222-300x274Штетата како последица го погодува имотот или личноста на оштетениот, таа за оштетениот создава облигационо субјективно право да бара надомест на штета,а за штетникот создава обврска истата да ја надомести. Крајната цел е воспоставување на првобитната состојба во имотната или личната сфера на оштетениот,ова пак се постигнува натурално или вредносно(кај материјалната штета) или преку морална или материјална сатисфакција (кај нематеријалната штета).

Автор: м-р Маја Котевска

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико