Разгледување на шеријатското (исламско) право и негови специфичности | Правдико

Правдико

   

Разгледување на шеријатското (исламско) право и негови специфичности

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

222-300x274Шеријатот е  збир на прописи од областа на верското и световното право,врз чија основа се уредени односите во исламската заедница и неговото толкување е дадено во форма  на правана наука или фикх.Мухамед не правел разлика помеѓу верскиот и световниот закон,па на која страна ќе застане шеријатот зависи од степенот на секуларизација во секоја земја. Шеријатот се однесува на секоја сфера од животот,вклучувајќи ги семејните односи, наследниот закон па се до управата и меѓународните односи.

Автор: м-р Маја Котевска

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико