Се отвора можност за откуп на стаж - Предлог измени | Правдико

Правдико

   

Се отвора можност за откуп на стаж – Предлог измени

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

sobranie-na-rm-640x360Основна цел на предлог Законот за изменување и дополнување на Законот за пензиското и инвалидското осигурување е обезбедување на социјална сигурност и социјално осигурување на граѓаните. Предложениот текст на законот се заснова на начелата на правото на социјална сигурност и социјално осигурување на граѓаните согласно член 34 од Уставот на Република Македонија, начелото на социјална праведност за осигурениците и корисниците на права од пензиско и инвалидско осигурување и членовите на нивните семејства.

Основна цел на овие дополнувања е давање можност за осигуреникот кој бил во работен однос, односно на работа врз основа на која бил пријавен во задолжително социјално осигурување, а од страна на обврзникот за пресметка и плаќање на придонес не му е платен придонесот за пензиско и инвалидско осигурување за период до 31 декември 2008, сам за себе да изврши плаќање на придонесот и со тоа да оствари право од пензиското и инвалидското осигурување.

Воедно со овој закон предвидена е основ Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија недвижниот и движниот имот кој му е доделен во судска постапка по основ на неплатени придонеси за пензиско и инвалидско осигурување за период до 31.12.2008 година, да може да го продава и зависно од траењето и износот на добиените средства од продажбата на имототот соодветно да утврди стаж на осигурување и основици на осигурување за секој осигуреник кој бил пријавен во задолжително социјално осигурување поединечно.

Исто така со овој закон е уредена можност за ажурирање на податоците во матичната евиденција од страна на Фондот и преку интегрираниот здравствен информатички систем со користење на веб апликација која ја администрира Министерството за здравство, во согласност со закон.

Предлог измените можете да ги превземете ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико