Се подготвува текст за Предлог Закон за социјална сигурност за старите лица | Правдико

Правдико

   

Се подготвува текст за Предлог Закон за социјална сигурност за старите лица

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Реформата на паричните надоместоци заради обезбедување на социјалната сигурност на материјално необезбедените лица оцени потребата за посебна заштита на старите лица кои се материјално необезбедени, односно по навршување на старосната возраст од 65 години за лицата кои не оствариле пензија се предвидува воведување на посебно парично давање – право на социјална сигурност на старите лица.

Со овој Предлог – Закон се уредува парично давање за социјална сигурност на старите лица, посебните услови за остварување, начинот и постапката на остварување на правото и финансирањето. Со овој пропис ќе се обезбеди: – промовирање и одржување на социјалната сигурност на старите лица, – спречување на социјалната исклученост и подобрување на квалитетот на животот – зајакнување на капацитетите на старите лица за водење независен, активен и продуктивен живот.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:31/10/2018 – 26/11/2018

Препорачуваме

Партнери на Правдико