Се подготвува Закон за инспекција во животната средина | Правдико

Правдико

   

Се подготвува Закон за инспекција во животната средина

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

LAW hammer on computer folder. 3D Icon isolated on white backgroМинистерство за животна средина и просторно планирање започна со подготовка на Закон за инспекција во животната средина.

Главен проблем поради кој се пристапи кон подготовка на нов закон за инспекција во животната средина е потребата од воспоставување на систем на планирање на инспекцијата во животната средина на целата територија на РМ кој ке се заснова на критериуми за процена на ризикот кој субјектите на надзорот го имаат врз животната средина.

Подобрување на инспекцијата во животната средина преку повекегодишно планирање кое ке ги следи стратешките документи во областа на животната средина и планирање на инспекцијата согласно воспоставени критериуми за процена на ризик.

Временската рамка за изготвување на предлог законот е до 15 февруари.

Препорачуваме

Партнери на Правдико