Правдико

   

Се подготвува закон за зголемување на платите преку субвенционирање на придонесите

© Copyright 2018 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерството за труд и социјална политика започна процес за изготвување на предлог закон за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување поради зголемување на плата.

Со овој закон ќе се уредува висината, условите и начинот за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување по основ на зголемување на плата.

Целта е да се стимулира зголемување на платите на вработените во приватниот сектор преку финансиска поддршка за работодавачите кои ќе извршат зголемување на платата на вработените, се наметна потребата од законско регулирање на мерка за субвенционирање на придонеси од задолжително социјално осигурување како финансиска поддршка од Буџетот на РСМ.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:02/09/2019 – 30/09/2019

Партнери на Правдико