Се подготвуваат измени во Законот за нотаријат | Правдико

Правдико

   

Се подготвуваат измени во Законот за нотаријат

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Сложена и неспроведлива постапка за спроведување на конкурс за именување на нотари и полагање на квалификационен испит, испит за рангирање, испит за заменик-нотар, испит за помошник-нотар, испит за нотарски стручен соработник и испит за проверка на знаењата на нотарите – Скапа и неефикасна оставинска постапка, како и неекономични постапки за потврдување на приватни исправи и предлози за издавање на решенија за нотарски платни налози.

Целта на предлог измените ќе бидат во насока на редефинирање на постапката за спроведување на конкурс за нотари и полагање на испитите – поекономична и поефикасна постапка за иницирање на постапка за издавање на решение за нотарски платен налог, спроведување на оставинска постапка и потврдување на приватни исправи – ревидирање на начинот на вршење на надзор над работата нотарите и Нотарската комора.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:01/09/2017 – 01/10/2017

Препорачуваме

Партнери на Правдико