Се подготвуваат измени во Законот за супервизија на осигурување | Правдико

Правдико

   

Се подготвуваат измени во Законот за супервизија на осигурување

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Досегашниот начин на спроведување на испитот преку електронски тест на компјутер и преку одговарање на прашања и решавање на задачи врз основа на практичен пример за стекнување на звањето актуар е нефункционален.

Критериумите за соодветност на акционерите и членовите на органите на управување на осигурителните друштва не се соодветни со меѓународните стандарди и најдобри практики.

Целта на предлог измените е воспоставување на функционален концепт за спроведување на испитот за стекнување на звањето актуар. Зајакнување на критериумите за соодветност на акционерите и членовите на органите на управување на осигурителните друштва.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:22/06/2018 – 27/06/2018

Препорачуваме

Партнери на Правдико