Правдико

   

Се подготвуваат измени во Законот за заштита на укажувачи

© Copyright 2018 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

На сајтот на ЕНЕР објавено е известување за почеток на процесот за подготовка на Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за заштита на укажувачи.

Предлог измените имаат за цел Усогласување со препораките упатени од Венецијанската комисија со Мислењето бр. 829/2015 од 15 март 2016 година. Дел од препораките се однесуваа во определувањето на главна државна агенција која ќе има обврска да изврши проверка на легислативата и да спроведе обука за подигнување на јавната свест за законската рамка, но и создавање независно советодавно тело каде што ќе може да се обратат за совет потенцијалните укажувачи.

Временската рамка за изготвување на предлог законот е до 15.09.2017 година.

Партнери на Правдико