Се подготвуваат нови измени во Законот за градење | Правдико

Правдико

   

Се подготвуваат нови измени во Законот за градење

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

gradba_070910Постоечкиот начин на осигурување за одговорност за штета во осигурителна компанија во Република Македонија од страна на учесниците во изградбата на градба е несоодветен. Исто така во постапката за издавање на одобрение за градење е предвидено пред издавањето на одобрението за градење инвеститорот и општината на чие подрачје треба да се гради градбата да склучат договор за уредување на градежно земјиште, со која процедра се одолговлекува постапката за издавање на одобрение за градење.

Во законот не се утврдени стручни квалификации за службените лица кои вршат заверка на проектната документација.

Предложените измени се во насока на зголемување на одговорноста при изградбата на градби и  поедноставување на постапката за издавање на одобрение за градење како мерки за подобрување на деловното окружување  согласно препораките на Извештајот  Doing Business.

Препорачуваме

Партнери на Правдико