Се подготвуваат законски измени за формирање Национална канцеларија за бродбенд компетенции | Правдико

Правдико

   

Се подготвуваат законски измени за формирање Национална канцеларија за бродбенд компетенции

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со предложените измени и дополнувања на Законот за електронските комуникации, ќе се предвиди формирање на Национална канцеларија за бродбенд компетенции (Броадбанд Цомпетенце Оффице – БЦО). Со формирањето на Националната канцеларија за бродбенд компетенции ќе се обезбеди имплементација на Националниот оперативен бродбенд план, подобрување на ефикасноста и ефективноста на бродбенд инвестициите, координација во развојот на бродбенд мрежите, ќе го следи исполнувањето на националните бродбенд таргети и ќе учествува во работата на БЦО мрежата на ЕУ.

Со предложените измени и дополнувања на Законот за електронските комуникации ќе се обезбеди можност за зголемување на бродбенд пенетрацијата во сите области во државата и подобра регулација во електронските комуникации, соодветна на воспоставените БЦО во рамки на Европската Унија.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:05/06/2019 – 20/06/2019

Препорачуваме

Партнери на Правдико