Седници на четири собраниски комисии | Правдико

Правдико

   

Седници на четири собраниски комисии

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Во Собранието на Република Македонија денеска ќе заседаваат комисиите за здравство, за култура, за труд и социјална политика и за прашања на изборите и именувањата.

Пред Комисијата за здравство е Предлог-законот за изменување на Законот за заштита од пушењето по скратена постапка во второ читање, поднесен од група пратеници, додека пред Комисијата за култура Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за културата по скратена постапка, исто така во второ читање.

Комисијата за труд организира јавна расправа за Предлог-нацрт на Стратегијата за интеграција на бегалци и странци 2017-2027 година и Предлог-нацртот на Националниот акциски план за интеграција на бегалци 2017-2027 година.

Членовите на Комисијата за избори и именувања, пак, ќе утврдуваат одлуки за разрешување на заменик-генералниот секретар на Собарнието на Република Македонија, за основање пратенички групи за соработка со парламенти на други држави и избор на претседатели и членови на пратеничките групи на Собранието на Република Македонија за соработка со парламенти на други држави, за изменување на Одлуката за избор на шеф, членови и заменици членови на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на Советот на Европа.

Извор: ТВ24

Препорачуваме

Партнери на Правдико