Сексуален криминалитет | Правдико

Правдико

   

Сексуален криминалитет

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Покрај  тенденцијата на кривичното право да се повлекува од инкриминации што навлегуваат во интимната сфера на човековото опстојување, како што биле казнувањето на хомесексуалноста, промискуитетот кои во минатото биле ригорозно санкционирани. А денес се: силувањето, обљуба врз немоќни лица, полов  напад  над  дете и сл, секогаш биле лоцирани од другата страна на казнениот закон.

Најчестото прашање, на кое би требало да се даде одговор, е кој е тој човек или кои се причините што ги мотивираат овие луѓе да извршат вакво кривично дело, за кое, најблаго може да се каже дека не е човечко? Кои се тие луѓе кои, злоупотребувајќи ја својата моќ, извршуват обљуба врз лица што се наоѓаат во најраната фаза на сексуалениот, физичкиот, емоционалениот  и  интелектуалениот развиток.

Автор: М-р Фахри Сали

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико