Сексуална изнуда како дело на корупција: правен и институционален одговор | Правдико

Правдико

   

Сексуална изнуда како дело на корупција: правен и институционален одговор

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Сексуална изнуда или сексторција се случува кога на луѓето им се изнудува сексуална услуга во замена за вршење на функцијата што некому му е доверена. Поради тоа што престапниците ја злоупотребуваат својата функција за лична цел, делото се квалификува како корупција.

 

Постојат истражувања како она на Bullock and Jenkins (2020), кои покажуваат дека корупцијата воопшто има поголем негативен ефект врз маргинализирани групи што се должи на асиметријата што постои во однос на позициите на моќ во одлучувањето или на работа. Жените се пропорционално многу повеќе жртви на сексуална изнуда отколку мажите.

Постојат два вида корупција:

(i) договорна корупција каде што страните што се вклучени во корупција имаат претходен договор што прави делото на корупција да биде направено со обострана волја на страните; и

(ii) изнудена корупција каде што една од страните е вклучена во директна, отворена или индиректна, затскриена изнуда на другата страна, жртва.

Целото издание можете да го погледнете ТУКА

Партнери на Правдико