Сексуалното насилство како еден од видовите на семејно насилство, со посебен акцент на кривичното дело силување | Правдико

Правдико

   

Сексуалното насилство како еден од видовите на семејно насилство, со посебен акцент на кривичното дело силување

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Сексуалното насилство претставува комплексен социолошки, криминолошки, казнено – правен и општествен проблем. Под општиот поим на сексуално насилство се опфатени различни и бројни однесувања кои овозможуваат исполнување на овој негативен феномен во општеството. Посебен интерес привлекува сексуалното насилство кое се случува во рамките на семејството, односно сексуалното семејно насилство.

Постојат неколку кривични дела кои го определуваат предметот на сексуалното семејно насилство, но несомнено кривичното дело силување претставува најтежок вид на сексуална виктимизација. Во рамките на овој труд посебно ќе биде анализирано кривичното дело силување кое се случува во рамките на семејството, кое се случува под општиот поим на сексуално семејно насилство.

Автор: Проф. д-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико