Семинар: Практичната примена и перспективи при задолжителниот обид за медијација во стопанските спорови | Правдико

Правдико

   

Семинар: Практичната примена и перспективи при задолжителниот обид за медијација во стопанските спорови

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Институтот за демократски развој и соработка (ИДРС) и Македонскиот Центар за Медијација (МЦМ) организираат

еднодневен семинар на тема:

“Практичната примена  и перспективи при задолжителниот обид за медијација во стопанските спорови“

ХОТЕЛ ХОЛИДЕЈ ИН – Скопје

-09.40-10.00 Регистрација на учесниците

-10.00 – 11.30

-Отварање на семинарот:

 м-р Илија Манасиев, лиценциран медијатор, претседател на МЦМ (Македонски Центар за Медијација), национален експерт за медијација за проект Регион 2020, помирувач и арбитер во работни спорови

Проф. д-р Арсен Јаневски

 • Атрактивноста на Задолжителен обид за медијација согласно најновите измени на ЗПП;
 • Кој може да ја спорведува постапка за медијација во Македонија;
 • Медијација во постапка по приговор кај нотар;
 • Солемнизација на спогодбата за медијација кај нотар;
 • Коментар на судска пракса во РМ во врска со задолжителниот обид за медијација;
 • Прашања, одговори и коментари на темата;

Розе Алексова, лиценциран медијатор, национален експерт за медијација за проект Регион 2020 и потпретседател на МЦМ (Македонски Центар за Медијација)

 • Осврт на медијацијата во Република Македонија;
 • Кои се медијабилни спорови според Законот за медијација;
 • Кои спорови не можат да се решаваат според Законот за медијација;
 • Судска постапка или постапката за медијација – како е подобро да се реши спорот;
 • Прашања, одговори и коментари на темата;

11.15 – 11.35 Кафе пауза

11.35 – 13.35

д-р Јелисавета Георгиева, Извршен директор на Стопанска Комора на Република Македонија, Претседател на Аоцијација за поддршка на медијација (АПМ), лиценциран медијатор, помирувач и арбитер во работни спорови

 • Активности на Стопанската Комора во промоција на медијацијата во Република Македонија;
 • Фази на постапката за медијација;
 • Влијанието на постапката за медијација на стопанскиот сектор;
 • Корист од задолжителен обид за медијација во споровите до 1.000.000.оо денари;
 • Прашања, одговори и коментари на темата;

м-р Илија Манасиев, докторанд, лиценциран медијатор и претседател на МЦМ (Македонски Центар за Медијација), национален експерт за медијација, помирувач и арбитер во работни спорови

 • Начела на постапката за медијација според која што се води постапката;
 • Практични совети за ефикасно користење на постапката за медијација;
 • Важноста на улогата на адвокатите во постапката за медијација ;
 • Перспективи за медијација во Република Македонија;
 • Прашања, одговори и коментари на темата;

13.35 – 14.00 Заклучни согледувања, дополнителни прашања и Завршување на семинарот

Пријавата можете да ја превземете ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико