Шахпаска: Работата на далечина ќе биде вградена во новиот закон за работни односи | Правдико

Правдико

   

Шахпаска: Работата на далечина ќе биде вградена во новиот закон за работни односи

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, во обраќањето на седницата на Економско-социјалниот совет, истакна дека работата на далечина ќе биде вградена во новиот закон за работни односи.

„Во периодот на пандемија како општество направивме сериозен исчекор во приспособување на работниот процес онаму каде што можеше во согласност со условите што беа наметнати од новонастанатата состојба“, потенцира Шахпаска.

На седницата беше презентирана и нацрт-рамката на индикаторите што ја мерат ефикасноста на економско-социјалните совети на државите од Западен Балкан. Овој документ е подготвен во рамките на регионалниот проект „Платформа за вработување и социјални прашања 2“.

„Значењето на овие индикатори е големо бидејќи токму преку нив ќе можеме компаративно да ја согледаме ефикасноста на нашиот Економско-социјален совет во однос на истите вакви тела од регионот, а со тоа да ја унапредиме и неговата улога во водењето на социјалниот дијалог“, рече Шахпаска.

Беше презентирано и националното истражување во рамките на проектот „Меѓугенерациски јаз“.

Истражувањето упатува на тоа дека повозрасните работници поседуваат работно искуство, знаење и посебни вештини, а слабост им е новата технологија. Додека, пак ,на новите генерации предност им се вештините и познавањето на информатичката технолија, а слабост немањето доволно искуство. Оттука произлегува и суштинското значење во надминувањето на меѓугенерацискиот јаз, кој лежи во премостувањето на овие генерациски разлики преку размена на искуство и знаење, велат надлежните.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико