Сите буџетски корисници ќе мора јавно да ги објават завршните сметки на интернет-страниците | Правдико

Правдико

   

Сите буџетски корисници ќе мора јавно да ги објават завршните сметки на интернет-страниците

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Власта со законски измени ќе им наложи на сите корисници на буџетски средства, да обезбедат поголема јавност и транспарентност во финансиското работење. Тие ќе мора да ги објавуваат завршните сметки на нивните интернет-страници, за полесен пристап до овие податоци да имаат сите заинтересирани физички и правни лица.

Буџетските корисници ќе треба да ги објавуваат завршните сметки на својата интернет-страница во рок од 15 дена од доставувањето до Регистарот на годишните сметки при Централниот регистар.

Со предлог-законот се пропишува глоба за одговорното лице на буџетите и на буџетските корисници доколку не ги објават завршните сметки на својата интернет страница.

Извор:Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико