Со електронскиот записник од увид во сообраќајна несреќа – скратување на роковите во интерес на граѓаните | Правдико

Правдико

   

Со електронскиот записник од увид во сообраќајна несреќа – скратување на роковите во интерес на граѓаните

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

„Реализираниот проект ‘Електронски записник од увид во сообраќајна несреќа претставува уште една потврда за нашите континуирани напори не само да ги надградиме севкупните професионални и технички капацитети на полицијата туку, уште повеќе, значајно да се придвижиме во насока на остварување на нашата трајна заложба за трансформирање на полицијата во реален сервис на сите граѓани, отворен и подготвен за сите нивни барања и потреби. Конкретно со овој проект, во контекст на реформите кои ги реализираме во континуитет овие две и пол години, ги скратуваме роковите во интерес на граѓаните за добивање на записник од увид во сообраќајна несреќа, за кој во годините наназад се случуваше да се чека и со месеци“, рече министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на денешната презентација на новиот проект на МВР, кој стартува од следнава година.

Како што објасни министерот Спасовски, имплементацијата на проектот за електронски записник од увид во сообраќајна несреќа беше интензивирана во текот на 2018 и 2019 година, а станува збор за еден модерен концепт во делот од полициското работење, преку современо софтверско решение т.н. СНЕЗ, со коесе овозможува воспоставување на една централна електронска евиденција на записниците за извршен увид на место на сообраќајна несреќа. Со тоа, меѓу другото, се овозможува автоматизирање и интеграција на евиденциите на различните системи во рамки на МВР, односно дигитализирање на преку 250 различни видови на податоци од увид на сообраќајна незгода.

„Придобивките од имплементирањето на оваа, така да кажам, современа методологија на работење ќе бидат изразени како во делот на кратењето на времето за изработка на Записникот за извршен увид на место на сообраќајна незгода, што пред сѐе во интерес на граѓаните, така и во делот на електронската евиденција, преку обезбедување точни и навремени статистички и аналитички прегледи, битни за превентивното делување, но и за нормативните анализи на законските одредби и состојбите во оваа сфера“, додаде министерот Спасовски.

Со започнување на употребата на софтверот СНЕЗ не само што се создава нов и значаен инпут во полициското работење и постапување, туку е истовремено и показател  дека МВР креира и воспоставува нови и квалитетни стандарди во своето работење.

Препорачуваме

Партнери на Правдико