Со уредба се регулира секоја фирма да може да доставува фактури по електронски пат | Правдико

Правдико

   

Со уредба се регулира секоја фирма да може да доставува фактури по електронски пат

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со донесена уредба од страна на Владата на Република Северна Македонија, а во насока на превенција од Corona-19, се овозможува секоја фирма да издава фактури во електронска форма, ПДФ, без разлика дали е потпишана со дигитален сертификат или не, до своите клиенти.

На овој начин, компаниите ќе се ослободат од потребата за печатење и достава на фактури во услови на намалени ресурси и дополнително ќе се стимулира промена на навиките за во иднина.

Опцијата за печатена фактура за оние граѓани и фирми кои го преферираат тоа и понатаму е отворена.

Доколку компанијата поседува email или контакт телефон од купувачот ќе може да почне да му ги испраќа фактурите по електронски пат. Доколку не поседува ќе продолжи да ги испраќа во печатена форма по пошта на тие приматели.

Примачот на фактурата, доколку не сака да добива сметка/фактура по електронски пат во рок од 10 дена од приемот ќе може да информира дека претпочита хартиена форма. Доколку не одговори ќе се смета дека се согласил.

Фактурата во електронска форма ќе мора да ги содржи сите елементи за цели на ДДВ.

Препорачуваме

Партнери на Правдико