Со законски измени до поцелисходно искористување на пасиштата | Правдико

Правдико

   

Со законски измени до поцелисходно искористување на пасиштата

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

пасишта

Со предложените измени и дополнување на Законот за пасиштата се решава статусот на пасиштата како добро од општ интерес за државата, промените во останатите прописи од областа на земјоделството кои имаа влијание врз начинот на искористување на пасиштата, се покажа потреба од регулирање, односно уредување на политиката во стопанисувањето со пасиштата и со што ќе се овозможи правилно и законито искористување на пасиштата во државна сопственост со со цел да се овозможи на надлежните органи, едноставен, целосен и прецизен увид во податоците за состојбата со пасиштата во државна сопственост, а сето тоа во насока на поефикасно остварување на целите на земјишната и на националната земјоделска политика.

Со предложените измени и дополнувања на Законот за пасиштата се предвидуваат усогласени надлежности на Владата на Република Северна Македонија

Целта што сака да се постигне со донесувањето на измените и дополнувањата на овој закон е поцелисходно и порационално искористување на пасиштата како добро од општ интерес, а сето тоа во насока на поефикасно остварување на целите на земјишната политика и на националната земјоделска политика.

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 01.03.2021 – 19.05.2021

Препорачуваме

Партнери на Правдико