Правдико

   

Со законски измени ќе се зајакнува автономијата на Дирекцијата за заштита на личните податоци

© Copyright 2018 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за заштита на личните податоци се предвидува обезбедување автономија на Дирекцијата за заштита на личните податоци и нејзината способност да дејствува ослободена од политички притисок и усогласување со одредбите од новиот Закон за општата управна постапка.

Целта е зајакнување на независниот статус на Дирекцијата од политички и други влијанија согласно барањата на Подкомитетот за правда и безбедност како и извештајот на Групата за високи експерти за системски прашања за владеењето на правото кои се однесуваат на следењето на комуникациите откриени во пролетта 2015 (Извештајот од Прибе), Извештаите за напредокот на Република Македонија за 2015, 2016 година.

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 01/11/2017 – 30/11/2017

Партнери на Правдико