Собранието одлучи: Судиите полесно ќе одговараат за несовесно и нестручно работење | Правдико

Правдико

Виртуальное казино Vavada предлагает своим посетителям множество азартных игр, включая популярные слоты, рулетку и покер, а также другие развлечения. Главные достоинства Vavada - это простота использования интерфейса и обширный ассортимент игровых автоматов. Казино Vavada привлекает пользователей разнообразием бонусов и акций. Необходимо помнить о потенциальных рисках, связанных с азартными играми, и важно играть ответственно, устанавливая разумные лимиты на ставки.

   

Собранието одлучи: Судиите полесно ќе одговараат за несовесно и нестручно работење

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Ќе се поедностави дисциплинската постапка за утврдување одговорност на судија во согласност со меѓународните препораки и Програмата на Владата. Со 61 глас „за“ и без „против“ и „воздржани“, Собранието попладнево ги усвои измените на Законот за судски совет. Целта на законските измени е да се зголеми транспарентноста во работата на Советот.

Во образложението на предлог-законот пишува дека Судскиот совет во изминатата декада работел целосно нетранспарентно. Членот 33 став 2 со кој се предвидува во кои случаи јавноста може да биде исклучена од работата на советот беше практицирана како правило и граѓаните немаа можност да го следат изборот и разрешувањето на судиите. Одлуките на Советот беа недоволно образложени, а кандидатите за судии кои не беа избрани на огласот им беше ускратено правото на жалба. Со измените, членовите на Комисијата кои ќе одлучуваат за разрешување судии, ќе се бираат со ждрепка. Судијата и претседателот на судот, за одлуката на Советот имаат право на жалба до Врховниот суд.

Судскиот совет најмалку еднаш во месецот треба да заседава за претставки и поплаки поднесени од граѓани за работата на судиите, судовите и претседателите на судовите, како и за одложување на судските постапки, најдоцна во рок од 60 дена од денот на приемот на предметот. Ако јавноста биде исклучена од седницата, тогаш Судскиот совет мора да ги образложи причините за таа одлука. Записниците од работата на Советот ќе мора јавно да бидат објавувани на нивната интернет-страница.

К. Л. / В. М.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико