Советување:„Mеѓународна судска соработка во прекугранични спорови од аспект на правото на ЕУ – регулатива на ЕУ за правото кое се применува на договорните обврски (РИМ I)“ | Правдико

Правдико

   

Советување:„Mеѓународна судска соработка во прекугранични спорови од аспект на правото на ЕУ – регулатива на ЕУ за правото кое се применува на договорните обврски (РИМ I)“

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“ организира советување на тема Mеѓународна судска соработка во прекугранични спорови од аспект на правото на ЕУ – регулатива на ЕУ за правото кое се применува на договорните обврски (РИМ I), кое ќе се одржи на 12 мај 2017 година (петок), во Академијата, со почеток во 10:00 часот. 

Советувањето е наменето за судии и советници од граѓански оддели од сите апелациони подрачја, адвокати и претставници на Министерството за правда.

На советувањето излагања ќе имаат г-ѓа Верка Цветановска од Министерство за правда и проф. д-р Тони Дескоски од Правниот факултет „Јустинијан Први“, Скопје.

Темите кои ќе бидат опфатени во рамките на советувањето се следните:

  • Прекугранична судска соработка во граѓанската материја во Европската Унија – унификација на колизионите норми 
  • Основни принципи и подрачје на примена на Регулативата (уредбата) Рим I
  • Автономијата на волја како основна точка на врзување за договорните облигации по Регулативата Рим I (чл. 3)
  • Определување на меродавното право за договорните облигации во отсуство на автономијата на волја на странките според  Регулативата Рим I (чл. 4)

Препорачуваме

Партнери на Правдико