СОВЕТУВАЊE на тема: „Даночно прaво: Дaнок на добивкa и присилна наплата“ | Правдико

Правдико

   

СОВЕТУВАЊE на тема: „Даночно прaво: Дaнок на добивкa и присилна наплата“

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

logos

Согласно Kаталогот за задолжителна континуирана обука  за судии, јавни обвинители, претседатели на судови и јавни обвинители на јавните обвинителства, Академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев во соработка со Даночната академија при Управата за јавни приходи на Република Македонија, организира советување кое ќе се одржи на 9 и 10 март 2015 година (понеделник и вторник), во просториите на Академијата, со почеток во 10:30 часот. 

Советувањето е наменето за судиите и стручните судски службеници на Управниот суд и Вишиот управен суд како и за претставници на Управата за јавни приходи, кои работат на соодветната материја.

Во рамките на советувањето свое излагање ќе имаат: г-ѓа Мирјана Василевска, судија на Виш управен суд, г-ѓа Димитрула Апостоловска, судија на Управниот суд, г. Зоран Павлов, даночен советник, Сектор за присилна наплата, Генерална дирекција Скопје, Управа за јавни приходи и г-ѓа Јасмина Ташовска, даночен советник, Сектор за услуги на даночни обврзници и даноци, Генерална дирекција Скопје, Управа за јавни приходи

Темите кои ќе бидат опфатени во рамките на Советувањето се следните:

  • Примена на одредбите за присилна наплата од Законот за даночна постапка
  • Одлучување на Управниот суд по поднесени тужби против решенија за присилна наплата
  • Начин на оданочување на правните лица во Република Македонија
  • Судска заштита по оспорени решенија на Управата за јавни приходи во врска со данокот на добивка

Извор: Академија за судии и обвинители

Препорачуваме

Партнери на Правдико