СОВЕТУВАЊЕ нa темa „Кoнцепт на еднаквост и aнтидискриминaција“ | Правдико

Правдико

   

СОВЕТУВАЊЕ нa темa „Кoнцепт на еднаквост и aнтидискриминaција“

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

logos

Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“, во соработка и со финансиска поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, организира советување на тема Концепт на еднаквост и антидискриминација“, што ќе се одржи во период од 27 до 29 април 2015 година, во хотел „Алпина“, Маврово, со почеток во 11:00 часот.  

Советувањето се организира за судии од граѓанските оддели и адвокати од апелационото подрачје Гостивар.

Во рамките на советувањето свое излагање ќе имаат: г-а Хилда Мешкова, судија, Основен суд Скопје II Скопје; г. Фатмир Муса, адвокат од Скопје; г. Атанас Георгиевски, Адвокатска комора (ментор) и Жанета Попоска, ОБСЕ (ментор). 

Темите кои ќе бидат опфатени во рамките на советувањето се следните:

  • Бура на идеи за основните елементи на дискриминацијата   
  • Презентација за директна дискриминација и вознемирување, вклучително и презентација на заштитните карактеристики (дискриминаторски основи)
  • Домашна судска и квази-судска пракса   
  • Презентација за сегрегација, виктимизација, инструкција за дискриминација и соодветно приспособување 
  • Презентација за индиректна дискриминација и тестот на пропорционалност
  • Студија на случај
  • Судска пракса на ЕСЧП и СПЕУ
  • Преминување на товарот на докажување
  • Бура на идеи за факти и докази

Програмата согласно која ќе се одвива советувањето можете да ја преземете ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико