СOВEТУВAЊE нa тeмa „Концепт на не-дискриминација за правни практичари“ | Правдико

Правдико

Виртуальное казино Vavada предлагает своим посетителям множество азартных игр, включая популярные слоты, рулетку и покер, а также другие развлечения. Главные достоинства Vavada - это простота использования интерфейса и обширный ассортимент игровых автоматов. Казино Vavada привлекает пользователей разнообразием бонусов и акций. Необходимо помнить о потенциальных рисках, связанных с азартными играми, и важно играть ответственно, устанавливая разумные лимиты на ставки.

   

СOВEТУВAЊE нa тeмa „Концепт на не-дискриминација за правни практичари“

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“ во соработка и со финансиска поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, организира советување на тема „Концепт на не-дискриминација за правни практичари“, кое ќе се одржи на 25-27 мај (среда – петок) 2016 година, во хотел „Милениум“, Битола.

logos

Советувањето е наменето за судии од граѓанските оддели и адвокати од апелационото подрачје Битола и претставници на Комисијата за заштита од дискриминација.

На советувањето свое излагање ќе имаат: г-а Хилда Мешкова, судија на Основен суд Скопје 2 Скопје, г. Фатмир Муса, адвокат од Скопје; г. Атанас Георгиевски, адвокат, претставник на Академија за судии и јавни обвинители (ментор) и д-р Жанета Попоска, ОБСЕ (ментор).

Темите кои ќе бидат опфатени во рамките на советувањето се следните:

–         Бура на идеи за основните елементи на дискриминацијата   
–         Презентација за директна дискриминација и вознемирување, вклучително и презентација на заштитните карактеристики (дискриминаторски основи)
–         Домашна судска и квази-судска пракса   
–         Студија на случај
–         Презентација за сегрегација, виктимизација, инструкција за дискриминација и соодветно приспособување
–         Презентација за индиректна дискриминација и тестот на пропорционалност
–         Студија на случај
–         Судска пракса на ЕСЧП и СПЕУ
–         Преминување на товарот на докажување
–         Бура на идеи за факти и докази

Програмата согласно која ќе се одвива советувањето можете да ја преземете тука.

Препорачуваме

Партнери на Правдико