СОВЕТУВАЊЕ нa тeмa: „Практична применa на одредбите за заштита на сведоци и соработници на правдата“ | Правдико

Правдико

   

СОВЕТУВАЊЕ нa тeмa: „Практична применa на одредбите за заштита на сведоци и соработници на правдата“

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

logosАкадемијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“, организира советување на тема  „ Практична примена на одредбите за заштита на сведоци и соработници на правдата “ кое ќе се одржи на 17 март 2016 година (четврток), во просториите на Академијата со почеток во 10:00 часот.

Советувањето е наменето за судиите од кривичните оддели, јавните обвинители и стручните соработници од сите апелациони подрачја.

На советувањето свое излагање ќе имаат: г-а Гордана Ѓешкоска, јавен обвинител на Основно јавно обвинителство Скопје и г-а Лидија Гавриловска, директор на Управата за извршување на санкции.

Темите кои ќе бидат опфатени во рамките на советувањето се следните:

  • Сведок – поим и видови; Заштита на сведоци – процесно и вонпроцесно 
  • Мерки за заштита на сведоци 
  • Идентификација и категоризација на сведоци 
  • Третман на соработниците на правдата за време на издржување на казната 
  • Примери од судската пракса: Во Република Македонија; На Европскиот суд за човекови права 

Програмата согласно која ќе се одвива советувањето можете да ја преземете Tука.

Работни материјали:

1.Закон за заштита на сведоци

Препорачуваме

Партнери на Правдико