Советување на тема: „Трговија со луѓе“ | Правдико

Правдико

   

Советување на тема: „Трговија со луѓе“

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“ во соработка и со финансиска поддршка  на Меѓународната организација за миграции (IOM) во рамките на проектот „Јакнење на националните капацитети во областа на азилот миграциите и трговијата со луѓе – ИПА 2016“ организира серија советувања на тема „Трговија со луѓе“.

Советувањата се наменети за судии, судски соработници, адвокати, јавни обвинители и јавнообвинителски соработници од сите апелациони подрачја. Предавачи на советувањата ќе бидат г. Абдулаким Салиу, врховен судија во пензија и г-ѓа Зуица Наумова, апелациона судијка во пензија.

Целта на советувањето е подобрување на системот на управување со миграциите и азилот согласно со ЕУ и меѓународните стандарди преку подобрување на пристапот до заштита и услуги за ранливите категории на мигранти.

Советувањата е предвидено да се одржат во хотелот „Порта“, Скопје, на следните датуми:

    • 2-3 април 2019 година
    • 9-10 април 2019 година

За учесниците кои доаѓаат надвор од Скопје (Освен од Тетово и Куманово, поради мала одалеченост на километри), IOM ќе обезбеди 2 ноќевања, а патните трошоци ќе бидат надоместени во висина на повратен автобуски билет на самиот настан за што како доказ ќе послужи личната карта на учесникот на советувањето).

Адвокатите кои се заинтересирани за советувањето треба да се пријават на имеил адресата – lawyer.mk@mba.org.mk .

Препорачуваме

Партнери на Правдико