Списоци за линч кружат по социјалните мрежи по вчерашните протести пред ДИК | Правдико

Правдико

   

Списоци за линч кружат по социјалните мрежи по вчерашните протести пред ДИК

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Синоќа за време на протестите на поддржувачите на ВМРО-ДПМНЕ пред Државната изборна комисија, која одлучуваше по приговорите на партиите за изборите, на социјалните мрежи се појавија списоци со имиња и презимиња и со адреси на дел од активстите на „Шарена револуција“ и со повик до приврзаници на ВМРО-ДПМНЕ да „се посетат“ посочените личности.

govor-na-omraza-socijalni-mrezi

На „Твитер“ се ширеше список со адресите на кандидатите за пратеници на СДСМ од граѓанскиот сектор, Павле Богоевски и Ивана Туфегџиќ, и а на него беше и активистот на „Шарена револуција“ Демијан Хаџи-Ангелковски.

Дел од корисниците на социјалните мрежи повикуваа на линч или да се посетат овие активисти и да се обојат со боја нивните фасади.

Освен што со објавувањето на личните податоци се прекршува правото на приватност, повиците на линч се сериозен говор на омраза, кој е казнив со закон.

Членот 394-г од Кривичниот законик гласи:

Ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем.

(1) Тој што преку компјутерски систем во јавноста шири расистички и ксенофобичен пишан материјал, слика или друга репрезентација на идеја или теорија која помага, промовира или поттикнува омраза, дискриминација или насилство, против кое било лице или група, врз основа на пол, раса, боја на кожа, род, припадност на маргинализирана група, етничка припадност, јазик, државјанство, социјално потекло, религија или верско уверување, други видови уверувања, образование, политичка припадност, личен или општествен статус, ментална или телесна попреченост, возраст, семејна или брачна состојба, имотен статус, здравствена состојба или на која било друга основа предвидена со закон или со ратификуван меѓународен договор, ќе се казни со затвор од една до пет години.

(2) Со казната од ставот (1) на овој член ќе се казни и тој што делото ќе го стори преку други средства за јавно информирање.

(3) Тој што делото од ставовите (1) и (2) на овој член го врши со злоупотреба на положбата или на овластувањето или ако поради тие дела дошло до безредие и до насилства спрема луѓе или до имотна штета од големи размери, ќе се казни со затвор од една до десет години.

Извор: Мета

Препорачуваме

Партнери на Правдико