Стразбур: Бугарија осудена за неефикасна истрага за сексуална злоупотреба на деца во сиропиталиште | Правдико

Правдико

   

Стразбур: Бугарија осудена за неефикасна истрага за сексуална злоупотреба на деца во сиропиталиште

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) од Стразбур, во пресудата донесена во врска со наводите за сексуална злоупотреба на три деца во дом за деца во Бугарија пред нивното усвојување од италијанска брачна двојка во 2012 година, оцени дека Бугарија не спровела ефективна истрага, јави МИА. Судиите на ЕСЧП одлучија дека нема повреда на суштинскиот аспект на членот 3 (забрана за нехуман или понижувачки третман) на Европската конвенција за човекови права.

Со девет гласа наспроти осум гласа, судиите оценија дека има повреда на процедуралниот аспект на членот 3 од Европската конвенција и „особено се смета дека истражните органи, кои особено се воздржуваа од прибегнување кон достапните механизми за истрага и меѓународна соработка, не ги презедоа сите разумни мерки за расветлување на фактите на случајот и не се вклучија во внимателно и сеопфатна анализа на доказите пред нив“, јави МИА.

Апликантите во случајот се италијански државјани со бугарско потекло. Станува збор за момче и две девојчиња, браќа и сестри, кои биле сместени во институција во Бугарија, пред нивното посвојување од италијански пар, во јуни 2012 година, на возраст од 12, 10 и 9 години. Тие се дел од истите браќа и сестри. Тие моментално престојуваат во Италија. Неколку месеци по нивното посвојување, родителите-посвоители на апликантите информирале различни италијански власти дека нивните деца биле предмет на сериозно сексуално злоставување за време на нивниот престој во институцијата во Бугарија. За што биле информирани и бугарските власти. На жалителите Судот од Стразбур им додели по 12 000 евра за морална штета.

Извор: Радио слободна Европа

Партнери на Правдико