Субјекти над кои не може да се спроведе стечајна постапка | Правдико

Правдико

   

Субјекти над кои не може да се спроведе стечајна постапка

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

lijanaСтечајот е правен институт на колективна принуда, рамномерно и правично намирување на доверителите, генерално извршување на имотот на стечајниот должник, штом ќе престане да постои како правен субјект.

Во материјална правна смисла стечајот претставува истовремено, од една страна, состојба во која должникот не може да ги извршува обврските спрема доверителите, а од друга страна, принудно извршување на побарувањата на сите доверители над имотот на стечајниот должник што доведува до губење на правниот субјективитет на стечајниот должник. Стечајниот должник го губи својот имот кој претставува економска основа на неговиот правен субјективитет.

Aвтор: М-р Лилјана Јоноски 

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико