Судски прирачник за спречување и заштита од дискриминација | Правдико

Правдико

   

Судски прирачник за спречување и заштита од дискриминација

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Screenshot_1Темата на дискриминацијата е релевантен и мошне комплексен предмет. Феноменот на дискриминација често доживувал евалуација и научни студии. Меѓу другото, прашањето на дискриминацијата и на заштита од дискриминација во Македонија треба да се обработи и во рамките на демократската консолидација и транзиција на државата на патот кон реализација на современа и демократска, правна држава. Издигнувањето на проблемот на дискриминацијата на ниво на приоритет и развојот на легислативата за заштита од дискриминација врз основа на стандардите на ЕУ, постепено стануваат дел од глобалниот демократски развој на Република Македонија.

Во различни студии и истражувања направени во ЕУ-државите, а во функција на донесување и на зацврстување на анти-дискриминаторската легислатива, дискриминацијата е оценета како упорен и комплексен општествен феномен, чие постоење доведува до ситуација во која некои луѓе не можат на еднаков начин со другите да ги практикуваат основните права и слободи.

Целото издание можете да го превземете ТУКА

Партнери на Правдико