Tеоретски аспекти на насилството – агресијата | Правдико

Правдико

   

Tеоретски аспекти на насилството – агресијата

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Marjan GaberovАгресијата претставува заеднички дел од социјалниот живот на човекот и во одредена мерка го одредува насилничкото однесување на поединецот. Знаејќи го ова, треба да се обидеме да дадеме соодветна дефиниција на агресијата како појава која претставува составен дел на насилството и да ги презентираме видовите на агресијата, како би успеале да ја направиме потрбната паралела помеѓу насилството и агресијата. Во самиот поим на насилство се јавува агресијата како својство кое го одредува насилничкото однесување. “Оваа агресија подразбира напад, напаѓање, нестрпливост, неизвесен напад со цел на потчинување и освојување и слични дејствија.”

Автор: M-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико