Целосна забрана за пушење во Србија од 1 Јануари: Ова се однесува и за кафулињата! | Правдико

Правдико

   

Целосна забрана за пушење во Србија од 1 Јануари: Ова се однесува и за кафулињата!

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

„Предвидена е целосна забрана за пушење на сите работни и јавни места, вклучувајќи ходници, лифтови, чекални“ – вели д-р Срмене Крстев, претседател на Комитетот за превенција на пушењето на Министерството за здравство.

cigara-devojka

Во Србија, од месец јануари 2016 година, ќе се воведе целосна забрана за пушење на јавни места, вклучувајќи ги сите ресторани. Во ниеден дел од баровите и рестораните нема да биде дозволено пушење.

Пушачите веќе нема да биде во можност да ги користат ни посебните простории со вентилација што сега постојат во многу трговски центри и кафетерии. Тоа нема да важи за летните бавчи каде што ќе биде дозволено пушење.

„Предвидена е целосна забрана за пушење на сите работни и јавни места, вклучувајќи ходници, лифтови, чекални. Овој закон ја класифицира Србија во групата на европски држави кои имаат донесено слични закони во оваа област. Во нив е целосно забрането пушење во затворени јавни места, јавен транспорт, на работните места. Сепак, ние и сега направивме мали отстапки. Така, во психијатриските установи, социјални установи и затвори ќе биде дозволено пушење во посебни соби, со клаузула дека во нив ќе може да пушат само пациенти и затвореници, но не и вработените“ – вели д-р Крстев.

Препорачуваме

Партнери на Правдико