Убиство при вршење на семејно насилство | Правдико

Правдико

   

Убиство при вршење на семејно насилство

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

tea3Насилството се дефинира како екстремен облик на агресија, која се изразува како нелегитимна и неоправдана примена на сила (физичка и психичка), кое се манифестира како организирано или спонтано, ритуално (во случај на крвна одмазда) или како безочно насилство, а во поново време се јавува и како инструментализирано (уцени, грабнувања на заложници и сл.). Инкриминацијата на насилството како посебно кривично дело не постои, но затоа денес постојат голем број кривично дела кај кои насилството е елемент на нивното битие или е дел од начинот на нивното извршување.

Автор: М-р Теодора Талевска

Прочитај ја целата статија ТУКА

 

Препорачуваме

Партнери на Правдико