Убиство при вршење на семејно насилство | Правдико

Правдико

   

Убиство при вршење на семејно насилство

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Потребата за инкриминирање на семејното насилство од страна на државата има своја оправданост, која се состои во фактот да се гарантира сигурноста на секој поединец, како и заштитата на неговиот телесен и морален интегритет. Инкриминирањето на семејното насилство во Република Македонија е направено преку негова опфатеност во рамките на Кривичниот законик на државата, во различни кривични дела. Во рамките на сетот на кривични дела кои може да се подведат под семејното насилство во Република Македонија, посебно внимание привлекува кривичното дело Убиство при вршење на семејно насилство. Предмет на овој труд е определувањето и анализирањето на законското битие на Убиството при вршење на семејно насилство, како би се определиле сите карактеристики на ова тешко кривично дело.

Автор: Доц. д-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико