УЈП ја објави листата на должници со неплатени долгови до 30.04.2018 година | Правдико

Правдико

   

УЈП ја објави листата на должници со неплатени долгови до 30.04.2018 година

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.05/2018 за долгови доспеани до 31.01.2018 и неплатени до 30.04.2018 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е:

  1. повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители на дејност; и
  2. повисок од 300.000 денари за правните лица.

Листата на должници се објавува на веб страницата на Управата за јавни приходи согласно член 9 од Законот за даночна постапка.
Управата за јавни приходи без согласност на даночниот обврзник на својата веб страница може да објави податоци заради исправка на непотполни информации кои се објавени во Листата на должници.

Доколку даночниот обврзник не се согласува со објавените податоци, Ве молиме да се обратите до:

  • надлежната Регионална дирекција на УЈП (види контакт) – за објавените долгови по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход и придонеси од задолжително социјално осигурување;
  • Царинска управа на РМ-Одделение за наплата на приходи, буџет, гаранции и анализа (тел.02/3293 978 или 02/3293 971) – за објавените долгови по основ на акцизи, царини и ДДВ при увоз.

На Листата на должници бр.05/2018 објавени се 2.165 должници – правни лица (повеќе за 85 од претходната листа) и 2.226 физички лица (повеќе за 317 од претходната листа).

Вкупно објавениот нето долг во Листата бр.05/2018 изнесува 8.739.472.188 денари, помалку за 1.298.773.921 денари од претходната листа. Нето-долгот за даноци и придонеси изнесува 8.592.195.415 денари (помалку за 1.404.325.176 денари од претходната листа), додека долгот за царински давачки е 147.276.773 денари (повеќе за 105.551.255 денари од претходната листа).

Целосната листа можете да ја погледнете ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико