УЈП ја објави листата на должници со неплатени долгови до 31.08.2019 година | Правдико

Правдико

   

УЈП ја објави листата на должници со неплатени долгови до 31.08.2019 година

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.09/2019 за долгови доспеани до 31.05.2019 и неплатени до 31.08.2019 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е:

  1. повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители на дејност; и
  2. повисок од 300.000 денари за правните лица.

Листата на должници се објавува на веб страницата на Управата за јавни приходи согласно член 9 од Законот за даночна постапка.
Управата за јавни приходи без согласност на даночниот обврзник на својата веб страница може да објави податоци заради исправка на непотполни информации кои се објавени во Листата на должници.

Доколку даночниот обврзник не се согласува со објавените податоци, Ве молиме да се обратите до:

  • надлежната Регионална дирекција на УЈП (види контакт) – за објавените долгови по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход и придонеси од задолжително социјално осигурување;
  • Царинска управа на РСМ – Одделение за наплата на приходи, буџет, гаранции и анализа (тел.02/3293 978 или 02/3293 971) – за објавените долгови по основ на акцизи, царини и ДДВ при увоз.

На Листата на должници бр.9/2019 објавени се 1979 должници – правни лица (помалку за 34 од претходната листа) и 2586 физички лица (повеќе за 77 од претходната листа).

Вкупно објавениот нето долг во Листата бр.9/2019 изнесува 10,199,141,546 денари, повеќе за 343,653,670 денари од претходната листа. Нето-долгот за даноци и придонеси изнесува 10,058,805,415
денари (повеќе за 354,004,608 денари од претходната листа), додека долгот за царински давачки е 140,336,131 денари (помалку за 10,350,938 денари од претходната листа).

Целата листа можете да ја погледнете ТУКА

Партнери на Правдико