УЈП: Корисни совети за поднесување на МПИН пресметки | Правдико

Правдико

   

УЈП: Корисни совети за поднесување на МПИН пресметки

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Преземете го најновото издание на 2016 Брошурата „Месечна пресметка за интегрирана наплата“ (кликни http://www.ujp.gov.mk/mk/publikacii/pogledni/53).

ujp

Брошурата е практичен водич наменет пред се за обврзниците за пресметка и уплата на социјалните придонеси и сметководителите во која ќе можете да најдете корисни совети за:

  • Кој е обврзник за пресметка, уплата и за плаќање на придонеси и ПДД?
  • Стапки и основица за пресметување на придонеси и ПДД
  • Предуслови, начини и рокови за поднесување и плаќање по МПИН пресметки
  • Начин на пополнување на МПИН пресметка и специфичности при изготвување на пресметките за плата
  • Постапка за исправка на неточни податоци
  • Поврат на повеќе или погрешно уплатени придонеси и ПДД
  • Рефундирање на средства за уплатени придонеси за инвалидни лица и заштитни друштва
  • Интерактивни упатства

Сите публикации на УЈП се достапни и може да се преземат преку веб страницата на УЈП (кликни http://www.ujp.gov.mk/mk/publikacii/pregled)

Препорачуваме

Партнери на Правдико