Правдико

   

УЈП: Објавена е листата на должници со неплатени долгови до 30.09.2018 година

© Copyright 2018 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.10/2018 за долгови доспеани до 30.06.2018 и неплатени до 30.09.2018 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е:

  1. повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители на дејност; и
  2. повисок од 300.000 денари за правните лица.

Листата на должници се објавува на веб страницата на Управата за јавни приходи согласно член 9 од Законот за даночна постапка.
Управата за јавни приходи без согласност на даночниот обврзник на својата веб страница може да објави податоци заради исправка на непотполни информации кои се објавени во Листата на должници.

Доколку даночниот обврзник не се согласува со објавените податоци, Ве молиме да се обратите до:

  • надлежната Регионална дирекција на УЈП (види контакт) – за објавените долгови по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход и придонеси од задолжително социјално осигурување;
  • Царинска управа на РМ-Одделение за наплата на приходи, буџет, гаранции и анализа (тел.02/3293 978 или 02/3293 971) – за објавените долгови по основ на акцизи, царини и ДДВ при увоз.

На Листата на должници бр.10/2018 објавени се 2043 должници – правни лица (помалку за 135 од претходната листа) и 2062 физички лица (помалку за 20 од претходната листа).
Вкупно објавениот нето долг во Листата бр.10/2018 изнесува 9.757.688.639 денари, помалку за 521.445.483 денари од претходната листа. Нето-долгот за даноци и придонеси изнесува 9.728.920.195 денари (помалку за 521.335.029 денари од претходната листа), додека долгот за царински давачки е 28.768.444 денари (помалку за 110.454 денари од претходната листа).

Целосната листа можете да ја погледнете ТУКА

Партнери на Правдико