УКЛО потпиша меморандум за понагласена соработка со безбедносниот сектор | Правдико

Правдико

   

УКЛО потпиша меморандум за понагласена соработка со безбедносниот сектор

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Во Ректоратот на УКЛО денеска беше потпишан Меморандум за соработка со Комората на РСМ за приватно обезбедување.

Потписниците, ректорот, проф. д-р Сашо Коруновски и претседателката на Комората, м-р Верица Милеска Стефановска нагласија дека Меморандумот е во функција на воспоставување на поинтензивна соработка.

„Длабоко сум убедена дека со потпишување на меморандумот за соработка со Универзитетот ‘Св. Климент Охридски’ – Битола ќе отпочнеме плодна соработка меѓу приватниот безбедносен сектор и универзитетските единици, особено со Економскиот, Правниот, Факултетот за туризам и угостителство, но и ќе ја продлабочиме успешната соработка со Факултетот за безбедност и секако и со другите единици, со сите нивни научно – истражувачки потенцијали, стручни и едукативни активности, преку трансфер на знаења и практики, се разбира во насока на унапредување на дејноста приватно обезбедување.

Што е најважно, силно верувам дека со денешното потпишување на Меморандумот за соработка многу поуспешно ќе ја следиме безбедносната динамика, современите безбедносни закани, но и економски предизвици кои во услови на актуелната здравствена криза силно се чувствуваат во сите сфери на живеење во нашето општество„ истакна претседателката на Комората, м-р Верица Милеска Стефановска.

Ректорот, проф. д-р Сашо Коруновски од име на Универзитетот истакна дека потпишувањето на Меморандумот отвора ново поглавје во заедничката соработка.

„Интензивните контакти со Факултетот за безбедност претставуваа иницијален елемент за воспставување соработка, а иднината е во глобалната соработка. Низ таква перспектива, целиот наш потенцијал ќе биде на располагање и на Комората и секако, вашиот потенцијал ќе биде достапен и за нашиот Универзитет, бидејќи синергијата меѓу Универзитетот и бизнисот не е еднонасочна. Нашата визија е дека она образование коешто се остварува кај нас е образование дизајнирано од вас и од нас. Особено при обуки и проекти во кои влегуваме како партнери. Целосно се посветуваме заеднички да делуваме и да бидеме партнери, а нашите студенти да го видат бенефитот и да бидат дел од вашите развојни планови“, нагласи ректорот Коруновски.

Покрај размена на научни и стручни мислења од областа на приватното обезбедување, со договорот се овозможува унапредување во образованието и оспособувањето на кадри од областа на приватното обезбедување.

УКЛО преку Центарот за кариера, алумни и доживотно учење со Комората ќе подготовува заеднички програми за научно-стручно оспособување и усовршување на кадрите од областа на приватнотот обезбедување, како и учество во заеднички проекти, анализи и проценки во областа на приватното обезбедување.

На Официјализирањето на соработката меѓу УКЛО и Комората на РСМ за приватно обезбедување присуствуваа и проректприте на Универзитетот: проф. д-р Гордана Трајковска, проф. д-р Љупче Кочоски и проф. д-р Марјан Ѓуровски и повеќе членови од Комората.

За Комората официјализирањето на соработката со УКЛО како важен дел од академската и научна јавност има дополнително значење и своевидна симболика, бидејќи се остварува на 21 годишнина од постоењето и работата на оваа установа што е непосреден учесник во градењето поволен безбедноен амбиент во нашата држава.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико