Усвоена е Директивата за евиденција на имиња на патници | Правдико

Правдико

   

Усвоена е Директивата за евиденција на имиња на патници

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

news-2013-Maj-evropski_parlament_velika_519107771На 14 април 2016 година, ЕП ја усвои Директивата за евиденција на имиња на патници (EU Passenger Name Record (PNR) Directive)

По долгиот процес на преговори усвојувањето на оваа Директива е одговор на заканите од тероризмот и организираниот криминал преку зајакната соработка во овие области и ефективна размена на разузнувачки податоци.

http://www.statewatch.org/news/2016/apr/ep-press-rel-eu-pnr-passed.pdf

Оваа Директива предвидува воспоставуање на систем за собирање и обработка на податоците од резервациите добиени од страна на авиопревозниците и има за цел да се користат само за спречување, откривање и истрага на лица кои се поврзуваат со тероризам и сериозен криминал.

Од аспект на приватноста, Директивата вклучува заштитни клаузули за приватноста и личните податоци обезбедувајќи целосна усогласеност со регулативата за заштита на личните податоци.

Препорачуваме

Партнери на Правдико