(Видео) МВР ќе ги јакне капацитетите за борба против фалсификувањето евра | Правдико

Правдико

   

(Видео) МВР ќе ги јакне капацитетите за борба против фалсификувањето евра

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Постоењето капацитети за борба против фалсификувањето евра е еден од основните предуслови предвидени во поглавјето 24 и колку побргу ќе ги изградиме овие капацитети, толку подобро за процесот на преговори, но и подобро за зајакнување на нашите институции во зголемување на капацитетите и нивната стабилност, со што ќе се зголеми довербата на граѓаните, рече министерот Оливер Спасовски на конференцијата „Јакнење на капацитетите на системот за борба против фалсификувањето евра“, што се одржува во Скопје.

Потребата за реализација на овој проект произлегува и од забелешките од неколкуте последователни извештаи за напредокот на Република Македонија, во кои беше утврдена потреба од јакнење на капацитетите на институциите имаат свои ингеренции во делот на борбата против фалсификување на еврото. Фалсификувањето на парите, вклучително и еврото, ќе биде една од клучните области во Поглавјето 24, кои ќе бидат таргетирани со почнување на скрининг-процесот.

Во изминатиот период од страна на Владата, рече Спасовски, се преземени неопходните мерки за прифаќање и вклучување на европското законодавство во оваа област. Веќе е воспоставена централната канцеларија за истраги во областа на фалсификувањето пари.

Проектот „Јакнење на капацитетите на системот за борба против фалсификувањето на еврото“ почна со имплементација на 1 ноември 2018 година и има цел да воспостави ефикасно функционирање на системот за спречување на фалсификувањето пари, спречување вршење криминални активности, јакнење на монетарниот систем на Република Македонија, како и приспособување на македонските со европските стандарди за борба против фалсификувањето пари. Досега веќе се реализирани неколку експертски мисии со цел мапирање и запознавање со моментната состојба. Како имплементатор на проектот, кој е предвидено да трае осум месеци, е избрана германската Бундесбанк.

„Крајни корисници на резултатите во рамките на проектот се одделот за сузбивање организиран и сериозен криминал при Бирото за јавна безбедност и Народната банка на Република Македонија. Во овој дел би сакал да изразам благодарност до претставниците на Народната банка за нивната континуирана соработка и поддршка и се надевам дека таа ќе продолжи и во иднина. Министерството за внатрешни работи ќе ги преземе сите неопходни активности со цел успешна имплементација на овој исклучително значаен проект и ќе работи на понатамошно зајакнување на меѓуинституционалната соработка помеѓу сите засегнати фактори“, рече Спасовски.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико